Dit doen wij ook

 

Samenwerking uitgeverij Pearson: normeringsonderzoek WISC-V (Hanne en Judith)

In 2016/2017 gingen we een samenwerking aan met uitgeverij Pearson. Zij waren bezig met de voorbereiding van een zgn. normeringsonderzoek van de WISC-V; de opvolger van de WISC-III en één van de meest gebruikte intelligentietest voor kinderen van 6 t/m 16 jaar. Het doel van dit onderzoek was om een Nederlandse normering te ontwikkelen.

Wij leverden onze bijdrage aan dit grootschalige onderzoek door een zogenaamde ‘nevenonderzoek’ uit te voeren. Bij zo’n 45 kinderen hebben we het afgelopen jaar twee afnames gedaan; ieder kind werd onderzocht met de ‘oude’ WISC-III én met de nieuwe versie, de WISC-V. We moesten daarbij specifiek letten op een gevraagde verdeling van leeftijd, geslacht, opleidingsniveau ouders, geboorteland ouders/kind e.d. Om deze puzzel te kunnen oplossen hebben we hulp gehad van Utrechtse scholen maar ook een logopediepraktijk in Brabant, Aan den Hofpad.

Onze gegevens worden – samen met die van honderden ándere Nederlandse en Vlaamse kinderen – najaar 2017 door de onderzoekers van Pearson verwerkt en naar verwachting zal in de loop van 2018 de nieuwe WISC V beschikbaar komen.

 

De Kracht van Eenvoud; beweegprogramma voor Ernstig Meervoudig Gehandicapten (Hanne)

Sinds 2010 werk ik samen met uitgeverij Fysio Educatief en zorgorganisatie Cello aan de ontwikkeling van ‘De Kracht van Eenvoud’, een beweegmethode voor mensen met een ernstig meervoudige beperking. We zoeken naar manieren om kinderen en volwassenen elke dag in beweging te laten komen, hen als het ware te verleiden tot zélf te bewegen. Elke dag, met plezier, sámen bewegen!

Op dit moment werken we aan kaartenseries waarmee we op zoek gaan naar meer zelf bewegen tijdens dagelijkse dingen als eten & drinken, wassen & douchen, meehelpen in het huishouden. Het mooie is dat we voor de ontwikkeling van deze series samenwerken met ouders die voor ons ook thuis aan de slag gaan met ‘De Kracht van Eenvoud’.

 

Hoofdbehandelaar Leestalent / Educto (Hanne)

Ik werk als hoofdbehandelaar dyslexie voor Leestalent/Educto en ben verbonden aan de teams van verschillende zorgregio’s.

 

Redactielid Vakblad Vroeg (Hanne)

Sinds 2009 ben ik redactielid van Vakblad Vroeg dat in de jaren ’80 ooit ontstond als “clubblad” van de voormalige VTO-teams (Vroegtijdige onderkenning). Toen eind van de jaren ’90 de Netwerken Integrale Vroeghulp werden opgericht kreeg het blad een steeds professionelere uitstraling en aanpak. Het blad heeft een vlucht genomen nu het geleid wordt door Jan de Graaf & Louise van den Broek. Wekelijks verschijnt de nieuwsbrief van Vakblad Vroeg en vier keer per jaar het magazine. Vanuit de redactie denken we ook mee over de inhoud van de diverse Vroeg-congressen die elk jaar georganiseerd worden.

 

In voorbereiding: normeringsonderzoek WPSSI IV (Hanne en Judith)

In 2018 zullen we opnieuw een samenwerking starten met uitgeverij Pearson. Dit keer om mee te werken in het normeringsonderzoek voor de WPPSI-IV, een veelgebruikte intelligentietest voor de jongste kinderen (van 2½ tot 8 jaar). We zullen dan weer op zoek gaan naar ouders die hieraan mee willen werken. Ook zullen we weer scholen en kinderopvang gaan benaderen om ons daarbij te helpen. Mogelijk snijdt het mes weer aan twee kanten: ouders kunnen gratis een onderzoek laten doen en zijn mogelijk ook écht geholpen met de informatie die eruit komt, wij kunnen de nodige data verzamelen voor het normeringsonderzoek. Meer praktische informatie daarover vanaf februari 2018!